Spelregelwijzigingen Nevobo voor seizoen 2019/2020

Het seizoen staat op het punt van beginnen! Dit seizoen zijn er door de Nevobo een aantal wijzigingen doorgevoerd in de spelregels en het wedstrijdreglement. Hier de informatie van de Nevobo over deze wijzigingen. Zie ook dit niewsbericht van de Nevobo.

Topdivisie volgt spelregels Eredivisie

De spelregels Eredivisie worden integraal toegepast in de Topdivisie. Dat houdt o.a. in dat de Topdivisie ook gaat werken met e-score, dat een team uit 14 spelers mag bestaan en dat zij de “oude” regel met betrekking tot de spelerswissel weer gaan toepassen.

De internal pass in alle competities

De tweede bal (set-up) die bovenhands met de vingers gespeeld wordt én die aan de eigen kant van het net blijft, wordt soepel beoordeeld. Een gedragen of vastgehouden bal blijft fout. Deze regel werd afgelopen seizoen in de Eredivisie al op deze manier toegepast en zal nu in alle competities worden doorgevoerd.

Geen opstellingsfout bij serverende team in 1e divisie en lager

Het serverende team kan géén opstellingsfouten meer maken met betrekking tot links-rechts, wél met betrekking tot voor-achter. Het team blijft zélf altijd verantwoordelijk voor de juiste servicevolgorde. Notatie van de beginopstelling is een vereiste op álle niveaus, ongeacht of gebruik gemaakt wordt van DWF Resultaat invoeren of Live bijhouden.

Spelerswissel voor A-, B- en C-jeugd gelijk voor alle niveaus

De wisselregel die nu al geldt voor de A-, B- en C-jeugd, Hoofd- en Topklasse, wordt uitgebreid naar álle andere klassen daaronder. Voor alle senioren niveaus (1e divisie en lager) was deze regel al van toepassing.

Libero opgeven op DWF Formulier

Diverse teams spelen met een libero in de competitie. Sommige teams zelfs met 2 libero’s. Nu staat er beschreven dat wanneer een speler in het DWF als libero geregistreerd is (in de teamsamenstelling en deze aanwezig is bij de wedstrijd) deze ook altijd is uitgekomen in de wedstrijd. Het kan natuurlijk voorkomen dat een speler uit een lager team gevraagd wordt mee te spelen met een hoger team en dan de taak als libero in het veld mogelijk gaat bekleden. Als deze invaller geregistreerd is als libero heeft hij dus ook gespeeld en telt deze wedstrijd als invalbeurt. Het komt voor dat de libero helemaal niet is uitgekomen in de wedstrijd. De persoon heeft dus niet gespeeld, maar doordat hij als libero in het DWF staat heeft hij wel gespeeld en een invalbeurt achter zijn/haar naam. De speler heeft dus een mogelijke invalbeurt achter zijn naam staan terwijl deze niet is uitgekomen.

Nu is het niet mogelijk om bij de versie DWF Live bijhouden het vinkje achter de libero te verwijderen (niet uitgekomen). Dat kan wel bij de versie DWF resultaat invoeren. Mocht het zo zijn dat jullie bij de versie DWF Live bijhouden een libero hebben staan bij de spelersopgave welke niet is uitgekomen kunnen jullie dat vermelden in het opmerkingenveld onderaan het DWF. Graag daar vermelden welke libero (in ieder geval vermelden van rugnummer) niet is uitgekomen. Wij zullen achter de schermen de speelbeurt/invalbeurt van de libero ongedaan maken. Bij de versie DWF resultaat invoeren kunnen jullie wel het vinkje bij de libero verwijderen en daardoor aangeven dat de libero niet is uitgekomen.

Horizontaal meespelen

Een speler mag horizontaal meespelen in een team van zijn of haar vereniging indien dit team in dezelfde klasse uitkomt als het team waartoe de speler reglementair behoort. Tijdens een te spelen wedstrijd waarbij van deze regel gebruik wordt gemaakt mogen er maximaal drie spelers horizontaal meespelen bij een wedstrijd.

Wanneer er vier spelers meespelen in een team van de vereniging dat uitkomt in dezelfde klasse als het eigen team zal de vierde speler als ongerechtigde speler worden vermeld. Indien een ongerechtigde speler heeft deelgenomen aan een wedstrijd worden de volgende maatregelen opgelegd:

  1. het maximum bij een wedstrijd te behalen aantal punten in mindering (alleen van toepassing bij senioren);
  2. een sanctie van de 4e categorie;
  3. de uitslag handhaven indien het team dat met een ongerechtigde speler is uitgekomen geen wedstrijdpunt heeft behaald;
  4. de wedstrijd wordt geheel overgespeeld, tenzij het niet in overtreding zijnde team de Organisator laat weten hiervan af te zien. Indien de wedstrijd wordt overgespeeld, wordt de wedstrijd, die voor het niet in overtreding zijnde team het beste resultaat heeft opgeleverd, meegenomen in de stand. 

Invallen van Dames/Meisjes in de Heren/Jongenscompetitie

In wedstrijden in de derde divisie en lagere klassen van de herencompetitie en in alle klassen van de jongenscompetitie mag met mannen en vrouwen in één team worden gespeeld.

In een herenteam, dat uitkomt in de derde divisie of lager mogen, met in achtneming van het gestelde in artikel 3.1.6.1, dames invallen mits de klasse van het team waarbij de dame is opgegeven gelijk of lager is.

Praktijkvoorbeeld: Een speelster opgegeven in dames 3, 3e klasse mag met in achtneming van het gestelde in artikel 3.1.6.1 meespelen in de herenteams uitkomende in de 3e klasse of invallen in de 2e  klasse of hoger. (maximaal 3e divisie)

Invallersbepaling

Alle informatie over de reglementen met betrekking tot het invallen bij andere teams, zoals horizontaal meespelen en meespelen of invallen van dames bij de herencompetitie, zijn opgenomen in een nieuwe invallersbepaling. Deze kun je hier vinden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA